miercuri, 18 martie 2020

Isihie printre gânduri...

MOTTO: „Nu permite ca opiniile celorlalți să devină realitatea ta.” (Les Brown)

 

Cuvintele de astăzi sunt:

Cuvântul aleatoriu:
DUCÁT, (1) ducate, s. n., 1. S. n. Provincie, teritoriu, stat de sub stăpânirea unui duce2 sau unei ducese. 2. Pl. ducați, s. m. Monedă de aur sau de argint (la origine italiană) care a circulat în mai multe țări din Europa, printre care și Țările Române. – Din it. ducato. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul lunii:

CARANTÍNĂ s. f. 1. Punct sanitar pentru cercetarea și izolarea persoanelor, vaselor sau mărfurilor venite dintr-o regiune bântuită de o epidemie. ♦ Izolare preventivă a unei persoane sau a unei colectivități care a fost în contact cu un bolnav contagios sau care vine dintr-o regiune unde există o epidemie. ◊ Carantină fitosanitară = complex de măsuri cu caracter preventiv, luate pentru a se opri pătrunderea bolilor sau a dăunătorilor plantelor sau a unor buruieni din alte țări și pentru a se limita răspândirea acestora. ♦ Restricție aplicată în vederea combaterii bolilor contagioase ale animalelor. 2. Fig. Izolare. – Din rus. karantin. Sursa: DEX '09 (2009).

Cheia alegerii: Carantina devine obligatorie pentru cei care se întorc în țară din țările cu risc mare (coronavirus)!

Cuvântul zilei:

ISIHÍE s. f. (Înv.) Liniște, odihnă, tihnă. – Din ngr. isihía. Sursa: DEX '09 (2009.

Cheia alegerii: S-a născut, în 1932, scriitorul american John Updike. Cele mai cunoscute romane ale sale sunt cele care îl au ca protagonist pe Harry Angstrom alias Rabbit. Printre ele se numără „Rabbit e bogat” și „Rabbit se odihnește”, pentru care Updike a obținut Premiul Pulitzer în 1991.

 

Motto-ul de azi îl are ca autor pe:

Leslie Calvin "Les" Brown (...)  un vorbitor motivațional american, autor, fost DJ de radio și fost gazdă de televiziune. El a fost membru al Camerei Reprezentanților din Ohio din 1976 până în 1981. Sursa: Wikipedia (Engleză).

 

Și, apropo de realitatea mea (care începe să semene cam mult, în ultimul timp, cu aceea din „Zona crepusculară”), astăzi dimineață mi-a venit în minte, pornind de la un cuvânt găsit în DEX 2009 (și anume, SCOFÁLĂ s. f. (Fam.) Pricopseală, folos, ispravă. ♦ Ceea ce e de folos, util, valoros. – Et. nec.), imaginea unui fost coleg de la Institutul de Cercetări Nucleare (din păcate, plecat dintre noi spre o lume mai bună), care-și alinta nepotul așa, Scofală, iar acesta-i zicea Big Gelu, lucru ce mă amuza la culme. Mi-am permis să zic „coleg”, deși statutul meu, în institut, față de acei oameni care făceau cercetare și erau niște ași în domeniul lor, era cam ca în gluma asta:


- Alo?
- Da!
- Bună ziua! Institutul Internațional de Astrofizică, Spectroscopie Nucleară, Prospecţiuni Intergalactice, Studiul Quasarilor şi Determinarea Universurilor Ciclice cu Structură Stratosferică Diferențial Aplicată?
- Da, stimate domn, noi suntem!
- Cu Gogu de la poartă, vă rog!


P.S. Mă rog, nu eram chiar „Gogu de la poartă”, așa-s eu, modestă, dar adevărul este că am învățat foarte multe lucruri în anii în care am lucrat acolo, la ICN...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...