duminică, 6 aprilie 2025

O analemă a gândurilor mele

MOTTO: „Vreau să vă spun din capul locului că nu înţeleg prin intelectual doar, pur şi simplu, pe cel care a făcut nişte studii şi are o patalama, o diplomă. Acela e doar un titrat, un licenţiat. În optica mea, numele de intelectual îl merită cel care trăieşte prin şi întru idee. Cel care pune ideea mai presus decât interesele sale, gândul mai presus de instinctele sale, raţiunea mai presus de nevoile sale.”
George Pruteanu (15 decembrie 1947 – 27 martie 2008)


Astăzi, două cuvinte interesante (din Dexonline, desigur, căci ale mele sunt din ce în ce mai insipide și fără rost), și anume: batalama (cu accentul pe ultima literă) și anale(cu accentul, după cum se vede, pe vocala „e”). Primul cuvânt - eu (și cred că majoritatea celor care l-au folosit cândva) ziceam/ zic „patalama”, dar văd că vine din limba turcă și ar fi mai corect „batalama”, dar dicționarul dă ambele forme, deci fiecare alege cum vrea. Al doilea - hm, nu știu dacă îl știam, poate da, și l-am uitat, poate nu, și am mai învățat azi ceva. Nu am chef să caut glume (nici noi, nici vechi), dar am purces să „cercetez” postări de acum zece ani, tot în aprilie. Sunt doar patru. Patru într-o lună! Asta m-a făcut să exclam, cu voce tare (și disperată) precum personajul lui Caragiale din „O noapte furtunoasă”, „Geniu bun al venitorului României, protege-mă (...)”. Acum scriu mai des (și mai mult). De vorbit, vorbesc la fel de mult și, de cele mai multe ori, cu sinceritate și bună credință, dar chiar nu-mi mai fac reproșuri pentru că, oricum, „lumea” nu prea mă ascultă, uneori nu mă înțelege și, când mă ascultă și mă înțelege, interpretează totul după bunul plac sau, câteodată, cu o rea credință ce nu încetează să mă stupefieze.

🙈🙉🙊

„Nu văd, nu aud, nu vorbesc”: legea de aur a japonezilor şi a budiștilor. Numele celor trei maimuțe mistice înțelepte, care exemplifică acest stil de viaţă, sunt: Mizaru - nu văd (niciun rău), Kikazaru (sau Mikazaru) - nu aud (nimic rău), Iwazaru (sau Mazaru) - nu vorbesc (de rău). (Hm, dar se pare că există şi o a patra maimuță, Shizaru, care întruchipează principiul "să nu faci rău", care mie mi se pare cel mai important de urmat în viață). Sunt de acord şi cu celelalte trei, deşi suntem oameni (sau, mai degrabă, deh, oameni suntem) şi tot ce este omenesc nu ne e străin, nu-i aşa? Important este să încercăm. Faza cu vorbitul e, cel puțin pentru mine, o maaare problemă. Recunosc că vorbesc mult. Iar când vorbești mult, e imposibil să nu superi pe cineva, chiar fără intenţie. Ceea ce mă salvează, cât de cât, este faptul că, în majoritatea timpului, sunt singură, aşa că mai bine scriu ceva sau, când vreau, vorbesc cu mine însămi...”

💬👇

BATALAMA, PATALAMA (pl. batalamale/ patalamale) s.f. 1. ⚚ Înscris, adeverință, chitanță ¶ 2. (ironic) Certificat, atestat, diplomă ¶ 3. familiar (proverb: a face cuiva capul patalama = a-l zăpăci, a-I buimăci. [tc. batalama]. Sursa: CADE (1926-1931). 

👇

Expr. A avea academie / acioală / activ / capital / catastif / cearșaf / jurnal / listă / patalama / salbă = A avea multe condamnări penale, a avea un cazier bogat. Sursa: Argou (2007). 

💬👇

ANALE s.f. Diagramă care dă declinația Soarelui și ecuația timpului pentru orice zi a anului. (< fr. analemme). Sursa: MDN '00 (2000). 
Cheia alegerii: Hisako Koyama a fost o astronoamă amatoare japoneză, cunoscută pentru că a desenat Soarele aproape zilnic timp de peste 40 de ani, înregistrând peste 8000 de pete solare. Desenele ei au permis oamenilor de știință să reconstituie istoria petelor solare pe o perioadă de aproape 400 de ani. S-a născut la Tokyo în 1916 (data exactă nu este cunoscută) și a murit pe 6 aprilie 1997.

joi, 3 aprilie 2025

Câteva gânduri ce se scutură de melancolie...

 

impulsiona

MOTTO: „În melancolie, îi cresc omului aripi nu pentru a se bucura de lume, ci pentru a fi singur.” (Stanisław Jerzy Lec) 


Am căutat, nostalgică, prin postările din anii trecuți, de pe la început de aprilie, și m-am oprit la două fragmente, scrise de mine în Anul Coronavirusului, 2020. Mă încerca, azi de dimineață, oleacă de melancolie, acum mi-a trecut. Poza este din Dexonline, de la cuvântul zilei de ieri (căci pe cele de azi le-am scris pe Facebook), adică verbul „a impulsiona” și arată exact ce-mi doresc eu acum: un zvâc, pentru a ieși din inerție și a mă lepăda de melancolii fără rost.

👇 

💝 💬

După mai mult de o săptămână de stat acasă, azi am ieșit (între orele indicate de autorități) să-mi iau medicamente și câte ceva de mâncare. Mi s-a părut, mergând iute-iute prin satul aproape pustiu, că sunt într-un film de-al lui Fellini, sau poate într-unul SF, întâlneam din când în când oameni cu mască (sau fără, ca mine) și aveam sentimentul (pe care n-am de unde să-l știu, căci nu l-am trăit) că e război și că eu acționez în spatele frontului, asumându-mi oarece riscuri. Cred că imaginația mea, de-atâta stat în casă, e hiperactivă și ușor desincronizată. O las în pace...”

💝 💬

REGULILE FEMEII PERFECTE (Nr. 19) - Ești mai puternică decât pari, mai curajoasă decât crezi și mai inteligentă decât ai impresia că ești.

„Hotărâsem ca azi să scot ghivecele cu flori pe terasă. Dar acum e așa de frig, încât nu-mi vine să mă scot nici pe mine afară din casă. Poate mai târziu. Am postat (a nu știu câta oară) regula nr. 19 pentru „femeile perfecte”. Ha, nu există femei perfecte! Și citatele astea motivaționale mă făceau să râd cu lacrimi până mai ieri. Ei bine, acum le caut, pentru a-mi face curaj, căci îmi trebuie. Așa că, la obișnuitele mele „mantre” de încurajare („Zoe, Zoe, fii bărbată!”, „Curaj, găină, că te tai!”, „Hai, dă-i bătaie!”, „Lasă, lasă, că ajungem noi acasă!”) am să mai caut și asemenea citate. Serios acum, în lupta cu frica și cu virușii cei ticăloși, cel mai mult mă ajută rugăciunile. Nu știu eu prea multe, dar le spun din toată inima. Nihil sine Deo!

💬

(A) IMPULSIONA, impulsionez, vb. I. Tranz. A da impuls, a produce un impuls; a stimula, a îndemna, a îmboldi. ♦ A imprima o mișcare. [Pr.: -si-o-] – Impuls + suf. -iona. Cf. fr. impulser. Sursa: DEX '09 (2009).

💬

ZVÂC interj. (Și substantivat) Cuvânt care sugerează o mișcare bruscă, precipitată, o săritură; țâști. – Onomatopee.

💬 💝

POST SCRIPTUM:

👉 Imaginea din Dexonline este semnată de Andrea Homorodean.

👉 Iată ce-am găsit pe GOOGLE despre Stanisław Jerzy Lec, foarte pe scurt, căci nu am mai avut răbdare să „aprofundez”: „Stanisław Lec (1909 - 1966), născut baronul Stanisław Jerzy de Tusch-Letz, a fost un aforist și poet polonez.” Sursa: Wikipedia (Engleză).

👉 Bancurile de azi:

😃
O tipă își sună vecina:
- Fată, soțul meu este cumva la voi?
- Nu, chiar nu l-am văzut de vreo două săptămâni. Dar de ce? Ce s-a întâmplat?
- L-am trimis ieri dimineață după orez, că voiam să fac niște sarmale și n-a mai venit acasă, nu răspunde nici la telefon. Nu știu ce să fac...
- Fă și tu niște cartofi prăjiți cu ochiuri.

😃

Sună un tip la poliție:

- Mi s-a furat mașina. Dimineață, când m-am trezit, nu mi-am mai găsit mașina, ci numai husa.
- Ce mașină era?
- Un TICO.
- Ați scuturat bine husa?

😃

Se întâlnesc doi prieteni și unul întreabă:
- Măi, dar tu de când porți ochelari?
- De lunea trecută.
- Dar cum de ți-ai dat seama că ai nevoie?
- Păi, duminică seara am întâlnit o tipă superbă într-un bar și am dus-o la hotel.
- Și, ce legătură are asta cu ochelarii?
- Era nevastă-mea!

O analemă a gândurilor mele

MOTTO: „ Vreau să vă spun din capul locului că nu înţeleg prin intelectual doar, pur şi simplu, pe cel care a făcut nişte studii şi are o pa...