duminică, 31 decembrie 2023

Și, în fine, ultimele trei gânduri din acest an...

 

matol


MOTTO: „Vinul bun îți șoptește despre el la ureche. Cel prost se laudă în gura mare." (Tudor Mușatescu)

 

    Primul și cel mai de seamă gând de azi este să vă urez, domniile voastre, un An Nou 2024 plin de vești bune, realizări, sănătate și belșug. Al doilea gând este să mă ocup un pic de cuvintele din Dexonline. Am „furat” iar imaginea de la ei (de data asta de la cuvântul zilei) pentru că bănuiesc că în noaptea asta mulți vor spune cam multe adevăruri, dacă or să asculte de celebrul dicton latin, explicat de Google cam așa: „In vino veritas” este un proverb latin, având semnificația: „în vin (se află) adevărul”. Semnificația acestui proverb este că atunci când o persoană este în stare de ebrietate, frânele sale inhibitorii sunt relaxate, astfel că aceasta poate dezvălui cu ușurință lucruri pe care nu le-ar spune atunci când este trează.” Argotic vorbind, mulți se vor matoli...

MATOL, -OALĂ, matoli, -oale, adj. (Arg.) Beat. – Cf. țig. mato. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: În anul 1938 este introdus pentru prima dată în Indianapolis (SUA) celebrul test cu fiolă, efectuat pentru depistarea șoferilor aflați în stare de ebrietate.

Cuvântul aleatoriu:

DICȚIONAR, dicționare, s.n. Operă lexicografică cuprinzând cuvintele unei limbi, ale unui dialect, ale unui domeniu de activitate, ale unui scriitor etc., organizate într-o anumită ordine (de obicei alfabetică) și explicate în aceeași limbă sau traduse într-o limbă străină. 

[Pr.: dic-ți-o-nar]Din fr. dictionnaire, lat. dictionarium. Sursa: DEX '09 (2009).

Cel de-al treilea gând aproape a adormit în urma banalităților pe care le înșir eu aici, dar s-a trezit brusc când i-am spus că vom căuta împreună niște bancuri. Da, cu bețivi...

Un tip vine beat acasă la trei dimineața, ia un scaun şi îl trage lângă pat.

- Ce înseamnă asta? îl întreabă nevasta, nervoasă la culme.

- Vreau să stau în primul rând când începi circul.

– Ești beat?

– Nu!

– Atunci, spune-mi, te rog, care dintre eucariotele unicelulare din încrengătura meta-monadelor și microsporidiilor nu au mitocondrii?

– Sunt beat!

&

Un om vine acasă rupt de beat.

Soția:

- N-am cuvinte!

Soțul:

- Mulțumesc lui Dumnezeu!

P. S. Încă o dată, urări de bine, domniile voastre, și să ne întâlnim în anul ce vine, dacă nu de-adevăratelea, măcar aici, pe blog. LA MULȚI ANI!

(© imagine Tiberiu)

sâmbătă, 30 decembrie 2023

Gândurile (doar trei) din ultima sâmbătă a lui 2023

MOTTO:

Ai frustrări de provincială/ Și-ai trei prietene momâi/ Se vede c-ați crescut la țară/ Și-ți cântă greierii-n călcâi.
Refren:
Tango, tango, tango, tango...
Tango, tango, tango, tango.
..”

(Mihai Mărgineanu, „Tango”)


Gândurile de astăzi nu au fost doar trei, nu, au fost o mulțime. Și vor mai fi, căci e abia ora 14, dar o să-mi fie tare greu să aleg din „mulțimea” gânduri numai trei. O să încerc, totuși. Primul gând e că am uitat ce e ăla coriamb. Nu-i bai. Aflu acum. Deci, cuvântul aleatoriu este:

CORIAMB, coriambi, s.m. Picior de vers antic de patru silabe, format dintr-un troheu și un iamb. [Pr.: -ri-amb] – Din fr. choriambe. Sursa: DEX 2009.

Exemple: Ste-le-le-n-cer, Deasupra mărilor, Ard depărtărilor Până ce pier. Mihai Eminescu, „Stelele-n cer”). Scâr-țâ-e-n vânt – cum-pă-na de la fân-tâ-nă... (Eminescu, „Sara pe deal”). În poezia „Sara pe deal”, numai primul emistih este un coriamb, iar celălalt este format din doi dactili și un troheu. Sursa: MDTL (1979).

Cuvântul zilei:

FLER s.n. Simț de orientare rapidă într-o împrejurare sau într-o situație dificilă; perspicacitate. – Din fr. flair. Cheia alegerii: „Because the night”, unul dintre cele mai mari hituri ale lui Patti Smith, i-a aparținut inițial lui Bruce Springsteen. Neconvins de valoarea melodiei, i-a încredințat-o inginerului său de sunet, iar acesta, la rândul lui, i-a sugerat lui Patti Smith să și-o însușească. Astăzi e ziua lui Patti Smith (n. 1946).

© Imagine Ana-Maria Gălețeanu. Pornind de la imaginea din Dexonline, am să încerc să fac vorbire despre greieri, fie ei în cap sau în călcâi.

GREIER s.m. V: (reg) greir, grel, greore, grier, griere, greiere, grior, griore / Pl: ~i / E: lat gryllus] 1. Gen de insecte cu corpul scurt și gros, cu antene lungi și cu ochi mari, cu picioarele posterioare adaptate la sărit, care produc un sunet ascuțit și pătrunzător prin frecarea elitrelor (Gryllus). 2. Insectă care face parte din genul greierilor (1). 3. (Pfm; îe) A-i cânta greierii în călcâi; A avea ~i în cap - A fi (cam) nebun. Cheia alegerii: Expresie (pop.) A avea greierii în cap = A fi (cam) nebun.

Gândul al doilea a zburat spre călcâiele în care cântă greierași (a se vedea, desigur, și motto-ul pus de mine, așa, ca să mă amuz oleacă), nu am deloc chef să explic eu chestia asta, așa că am să citez un pic din ceea ce am găsit aici: https://www.csid.ro/beauty/ingrijire-frumusete/calcaie-crapate-doamnelor-de-ce-apar

Românii descriu călcâiele crăpate cu expresia „fată de la ţară”, dat fiind faptul că, în unele satele românești, încă se umblă desculț sau cu șlapi din cauciuc. O altă expresie celebră este „îi cântă greierii în călcâie”, dorind să se descrie cât de adânci sunt cutele în acea această zonă”. Continuarea gândului numărul doi este că textul ăsta este nicicum (ca să nu zic ceva mai jignitor). Mă rog, o las baltă. Gândul numărul trei este că-mi pierd timpul pe-aici, așa că plec... 


vineri, 29 decembrie 2023

Trei (ori trei) gânduri la sfârșit de decembrie

 

politica struțului

MOTTO: „Fă în fiecare zi un lucru pe care nu vrei să îl faci; e regula de aur dacă vrei să te obișnuiești să îți faci datoria fără să suferi.” (Mark Twain)


        În aceste trei zile rămase din anul acesta o să încerc să revin cătinel (sau, mai degrabă, târâș-grâpiș) la blogul meu. Am avut niște săptămâni, în decembrie, de care chiar nu vreau să-mi mai amintesc. Dar mărturisesc că m-au marcat. Nu știu dacă o să am trei gânduri coerente în fiecare dintre aceste zile, dar o să le caut și tot o să le trec aici, cu speranța că ele se vor multiplica și voi reuși, la anul, să scriu ceva mai de Doamne-ajută. Primul gând, desigur, a fost să „deschid” Dexonline și să văd ce mai e cu expresiile și cuvintele lui. Expresia care mi-a plăcut este...

Politica struțului – Expresie veche, cu obârșie neprecisă. Înseamnă a-ți închipui că poți evita un pericol, dacă refuzi să-l vezi, întocmai cum struțul crede că se ascunde în întregime, dacă își bagă capul în nisip. „Asta nu înseamnă să procedăm asemenea struțului, așteptând ca uriașa clepsidră a timpului să fi strecurat întreg nisipul…” (Marcel Breslașu). Sursa: CECC (1968).

Cuvântul lunii a rămas RECTANGULAR.

Cuvântul aleatoriu:

ALDAN, aldani, s. m. (Reg.) Cânepă de toamnă care produce sămânță (Cannabis sativa). [Var.: hăldan s. m.] – Et. nec. Sursa: DEX '09 (2009).

Cuvântul zilei:

INFIRMITATE, infirmități, s. f. Starea celui infirm; defect fizic congenital sau dobândit în urma unui accident, a unei boli etc.; beteșug, betegeală, betegie; invaliditate. ♦ Fig. Slăbiciune morală, imperfecțiune. – Din fr. infirmité, lat. infirmitas, -atis. Sursa: DEX '09 (2009).

P.S. Al doilea gând este că, în contradicție cu zisele fostului președinte, Traian Băsescu, la noi iarna e ca vara, zilele trecute „năvălind” peste Domneștiul meu vreo + 15 grade Celsius. Aștept cu interes „gerul Bobotezei”. Iar al treilea gând de azi este că mai bine mi-aș fi văzut de treabă, pentru că înșir numai platitudini.

 Bancul zilei:

- Mărite Ramses, a venit un emisar cu un papirus.

- Ce scrie în el?

- Ochi, șarpe, valiză, lună, ochi.

- Aoleu, soacră-mea zice că vine pe la noi!

© imagine Ștefan

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...