miercuri, 30 august 2023

Așteptând niște gânduri...

Cum se calculează vârsta pisicii în ani omenești? | zooplus Magazine 

   De fapt, gândurile astea nu vin din altă parte, nu, ele există pe undeva, prin mintea mea, dar s-au ascuns cu o așa dibăcie, încât le caut de vreo trei ore în zadar. Cred că v-ați dat seama, domniile voastre, că e vorba de gândurile din Departamentul Inspirație, care sunt majoritatea în concediu medical, pentru că pe acela de odihnă deja l-au terminat. În fine, nu am ce le face, dar mă exasperează situația asta. Aș vrea cu disperare să scriu ceva, dar în mintea mea e un vid imens. Am trecut deja, conștiincioasă, cuvintele din dexonline pe Facebook și acum aștept să prind vreun gând mai acătării. De asemenea, aștept să văd dacă plouă sau nu, pentru că toată noaptea trecută au fost multe tunete și fulgere, dar prea puțini stropi de ploaie. Și, da, de data asta chiar doresc ploaie, dar nu așa de mult încât să mă „plimb” prin ea în drum spre cumpărături și achitat abonament Vodafone (care s-a mărit oleacă, așa, ca să fie „în trend” cu creșterile nerușinate ale prețurilor de peste tot). Fac o pauză și voi continua când mă întorc din sat, căci a ieșit soarele, deci nu mai am motiv să stau în casă...

Buuuun, m-am întors din sat, am recitit ce-am scris până acum și iar m-am simțit ca o elevă de clasa a patra, căreia i s-a dat ca temă pentru acasă o compunere. Mda, o să renunț la „temă” astăzi, căci mă străduiesc degeaba. Am găsit un citat care parcă, parcă aș zice că mă încurajează un pic și pe urmă o să caut niște glume noi și bune, lucru destul de greu în ultima vreme. Și gata! Gata, și pentru că nu mai știu ce să scriu, dar mai ales, gata, pentru că și eu, și gândurile mele arătăm ca pisoiul din imaginea de mai sus...
❤ „Purtăm în noi, minunile pe care le căutăm în jurul nostru.” (Sir Thomas Browne)

& Sir Thomas Browne (1605-1682) a fost un polimat englez și autor a unor lucrări variate care dezvăluie multele sale cunoștințe în diverse domenii, inclusiv știință și medicină, religie și ezoteric. Sursa: Wikipedia (Engleză).

& Polimat - (persoană) care are multe și variate cunoștințe. (dexonline.ro)

☺☺☺

- Iubi, unde dormim la noapte? Că nu văd vilă, nu văd nici iaht, nu văd limuzină, nu văd nimic din ce mi-ai promis...
- Dragostea e oarbă, de-aia nu vezi, fluturașul meu!

Soțul către soție:
- Draga mea, ești supărată?
- Nu, de ce aș fi?
- Nu știu, ești femeie, găsești tu ceva... 

Nora o sună pe soacră:
- Poți să-mi spui cine schimbă copilul dacă face pe el?
Soacra:
- Desigur că totdeauna mamă-sa, draga mea.
Nora:
- O.K. Poți să vii pe la noi? Fiul tău iarăși s-a îmbătat și a făcut pe el.

duminică, 27 august 2023

Gânduri rămase fără cuvinte

cal

MOTTO: „Cea mai mare provocare este să fii tu însuți într-o lume care încearcă în permanență să te facă să fii altcineva.” (E. E. Cumming)


Trebuie să iau măsuri și să ies din această rutină a scrisului pe blog. Adică, să mă fac bine înțeleasă, o să continui să scriu, dar despre ceva ce nu mai „urmează” cu supușenie monotona înșiruire de cuvinte, expresii, bancuri, în fine, cam cu ce m-am ocupat aici în ultima vreme. Dar nu azi, că nu am nicio idee. Și, bineînțeles, mă mai și repet. Poza din dexonline.ro, care ilustrează expresia zilei, mi-a plăcut și am păstrat-o, dar despre „cai verzi pe pereți” am mai scris. Și citatul cred că l-am mai scris, doar cuvintele aleatorii (din vreo trei zile) și bancurile sunt ceva mai „proaspete”. Iar cuvântul zilei se „lipește” de mine „ca marca de scrisoare”..,
Expresia zilei: „A visa (a spune) cai verzi pe pereți” - A-și închipui (a spune) lucruri imposibile, de necrezut. 

Cuvântul zilei: 

DEMORALIZÁT, -Ă, demoralizați, -te, adj. 1. Descurajat, deprimat. Verbul a demoraliza. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: S-a născut în 1961 Tom Ford, designer vestimentar și regizor de film american. După ce a înregistrat succese ca designer, Ford a regizat filmul „Un om singur”, nominalizat la premiile Oscar. Personajul principal al filmului este profesorul de limba și literatura engleză George Falconer, copleșit de gândul sinuciderii după moartea partenerului său.

Cuvinte aleatorii:

NARÁMZĂ, naramze, s. f. (Înv. și reg.) Fructul naramzului; portocală (amară). [Var.: nărámză s. f.] – Din ngr. nerántzi, neránzi, bg. neranza.

PĂLĂMÁR~e n. pop. Cablu din fire (textile, metalice), folosit la bordul unei nave; parâmă. /<turc. palamar, ngr. palamári.

Și...

PĂLĂMÁR ~i m. reg. Persoană care îngrijește de o biserică, îndeplinind și anumite servicii la oficierea cultului religios; paracliser; țârcovnic. /<ucr. palamar.

Sursa: NODEX (2002)


TUFECCÍU, tufeccii, s. m. Soldat mercenar din garda domnească, în timpul domniilor fanariote. [Var.: tufeccí s. m.] Din tc. tüfekçi. (Tufecci-bașa (Înv) Comandantul gărzii domnești.

Sursa: DEX '09 (2009).

Bancuri:

☺  
O tipă se află în casă cu amantul ei, când deodată se aud pe hol pașii soțului. Apartamentul are o singură ieșire și ea zice, disperată:
– Trebuie să sari pe fereastră!
– Cum?! spune amantul, cu vocea sugrumată. Suntem la etajul treisprezece!
– Sari, sari! Nu-i momentul să fii superstițios!


Gheorghe își înmormântează soacra. Vine omul nostru acasă și, când să deschidă poarta, pică de pe casă o țiglă care aproape îl lovește în cap. Gheorghe, contrariat, se uita spre cer și zice:
– Ai și ajuns, scârbă?!

P. S.
✋ Autoarea desenului din dexonline este Ana-Maria Gălețeanu.

✋ Edward Estlin Cummings (n. 14 octombrie 1894 - d. 3 septembrie 1962) a fost un poet, dramaturg, eseist și pictor american. Scrierile sale exprimă revolta antisocială a individului, protestul împotriva războiului și cultivă expresia șocant-cinică, inovațiile sintactice și bizareriile de aranjament tipografic.

marți, 22 august 2023

Caut hreaspă pentru gânduri

MOTTO: „De unde sunt eu? Sunt din copilăria mea. Sunt din copilăria mea ca dintr-o țară.” (Antoine-Marie Roger, viconte de Saint-Exupéry)

 

Și azi sunt tot obosită (de muncă, dar mai ales din cauza căldurii), așa că voi scrie puțin. Adică, mă rog, ce înțeleg eu prin „puțin”. Deci, cuvintele mele de început, cuvintele de ieri și azi din dexonline.ro, câteva chestii drăguțe (necunoscute mie până acum) la post-scriptum și trei bancuri. Să purcedem...

Cuvântul aleatoriu: A fost HREASPĂ și apoi m-au trimis la...
RÁȘPEL, rașpele, s. n. Pilă de oțel cu una sau cu mai multe fețe, cu dinți rari, folosită la prelucrarea lemnului, a tălpii, a pieselor metalice de duritate mică sau a pieselor nemetalice. [Var.: ráșpă, ráșpilă s. f., ráșpil, ráșpăl s. n.] – Din germ. Raspel, Raspiel.

ÓBCINĂ, obcini, s. f. Culme, coamă prelungită de deal sau de munte care unește două piscuri, versant comun care formează hotarul dintre două proprietăți; p. ext. (reg.) înălțime acoperită de pădure. [Pl. și: obcine] – Din sl. občina.

(A) COCOLOȘÍ, cocoloșesc, vb. IV. 1. Tranz. și refl. A (se) face cocoloș, a (se) mototoli. 2. Tranz. A trece cu vederea sau a ascunde lipsurile, greșelile, faptele reprobabile ale cuiva. 3. Tranz. A răsfăța, a răzgâia. 4. Refl. și tranz. A (se) înfofoli. – Din cocoloș.

COCOLÓȘ, cocoloașe, s. n. Bucată dintr-o substanță căreia i s-a dat o formă aproape sferică; bulgăre, boț1, ghemotoc. ♦ Bulgăre mic și compact de făină, de mălai etc. rămas întărit (și nefiert) într-o mâncare care nu a fost bine amestecată. [Pl. și: (m.) cocoloși] – Formație onomatopeică.

Cuvântul zilei: ARBĂNÁȘ, arbănași, s.m. (Înv.) Albanez. – Din bg. arbanaš. Cheia alegerii: În 1995 s-a născut Dua Lipa, cântăreață britanică. Familia ei este de origine albaneză, din Kosovo. Numele „Dua” este o sugestie de la bunica ei și înseamnă „dragoste” în albaneză.

Sursa: dexonline.ro și DEX '09 (2009)

Post-Scriptum:

❤  Duminică după-amiază, am găsit un puzzle intitulat „Patufa”. După ce l-am rezolvat, am fost curioasă de unde era clădirea din imagine. Ei bine, mai bine-mi vedeam de treabă. Domnul Google nu prea știa, deci mi-a sugerat că am vrut să scriu patura și, bineînțeles, mi-a dat multe imagini cu pături. Dar am găsit ceva, în engleză, despre Patuf și am dat iar căutare, la care am primit răspunsul „Ai dorit să scrii pamatuf”. Nu, insist eu, zi-mi ceva despre Patuf, localitate din Iran. Iar „dășteptul” de Google insistă și el și-mi replică: „Ai dorit să scrii pamatuf localitate în Iran”. Hm, m-am liniștit, niciodată mașinăriile astea nu vor fi mai inteligente decât noi. Și, în final, după ce am râs oleacă, am aflat că: „Patuf este un sat din districtul rural Seydun-e Jonubi, districtul Seydun, județul Bagh-e Malek, provincia Khuzestan, Iran. La recensământul din 2006, populația sa era de 216, în 38 de familii.” Sursa: Wikipedia (Engleză).


❤ Cred că am mai scris cândva despre asta, dar eu am uitat, deci reiau: 

Coulis-ul este un piure fin de fructe, pe care îl poți păstra în frigider pentru mai mult timp pentru a-l folosi ca topping pentru orice desert. Poți încerca și coulis din legume, ideal cu preparate din carne.”

BANCURI:
☺ Anunț în megafon:

- O rugăm pe blonda în costum de baie roz să plece de pe nisip. Acesta este un șantier!

&

☺ Mesaje pe WhatsApp:

EL: „Să ştii că mi-a plăcut mult prima noastră întâlnire. Ești o tipă deosebită. Un dar al zeilor. Dacă aş fi poet, ți-aş închina o glosă pentru fiecare gest al tău. Chipul tău angelic, desăvârșit în absolut, mi-a tulburat existența. Spune-mi și tu ceva.”

EA: „Mam dus săm-i fac unghi cu gel. Î-ți scriiu m-ai âncolo...”
&

☺ Stăteau doi inși la o masă și ciocneau paharele, zicând: 

- Să fie rău! 

- Da, să fie foarte rău....

Și o țin tot așa până când un alt client intervine: 

- Nu-i suficient de rău? Benzina s-a scumpit, mâncarea s-a scumpit, salariile s-au tăiat... 

- Domnule dragă, eu am cumpărat un câine de la dumnealui și acum ciocneam aldămașul...

duminică, 20 august 2023

Gânduri care se apără de tânțari

MOTTO: „E o risipă de energie să fii supărat pe un om care se comportă urât, e ca şi cum te-ai enerva pe o mașină care refuză să pornească.” (Bertrand Russell)


E duminică. E cald. Sunt acasă și sunt destul de calmă. Și, nu, eu nu mă apăr de țânțari, doar gândurile mele, și ele în sensul cel mai figurat, desigur. Simt o stare de amețeală mai accentuată decât de obicei, dar am ales să o ignor. Mă refer acum la înțelesul medical al termenului subliniat de mine, adică vertij, nu la sinonimele pentru celălalt sens al lui, foarte numeroase și pitorești (deși, sincer, vreo trei dintre ele mi s-ar cam potrivi): zăpăceală, aiureală, amorțeală, uluială, năuceală, prosteală, apatie, îndobitoceală, tâmpeală, cretineală, stupiditate. Am fost tentată întâi să pun titlul „Gânduri printre micșunele”, pentru că-mi plac florile astea, plus că m-a amuzat și expresia populară întâlnită în definiție. Pe urmă, m-am hotărât că e mai potrivit titlul acesta, din cauza unui al doilea prilej de amuzament al meu pe ziua de azi, acela la aflarea „veștii” că e Ziua Mondială a Țânțarilor. Ha, ha, ha! Și voi termina cu un alt soi de amuzament, de data asta având o nuanță de indignare, provocat de un titlu găsit (absolut din întâmplare) pe un site numit wildventure.ro, și anume: „The Story Garden”, Corbi: trăiește experiența unui glamping în județul Argeș”. Dacă aș folosi emoticoane (ceea ce evit cât pot, ar fi: față zâmbăreață, față mirată, față indignată). Bun, l-am mai întrebat o dată pe Google ce-i cu glampingul ăsta și el mi-a răspuns, repetând, precum preșcolarii, întrebarea mea:

Mai exact, ce înseamnă glamping? Glamping vine de la „glamorous camping” și se produce atunci când natura neîmblânzită întâlnește tot confortul de care ai nevoie. E o formulă unică și foarte specială de a experimenta destinații uimitoare și izolate, de pe terasa iurtei, cortului sau bungalow-ului tău premium.”

Nota mea: Ha, ha, ha, din nou. Fițe și snobism. Asta ar fi cam la fel ca-n bancul ăla cu tipul care se îneacă: „Ce zice?” „Zice că HELP”.

Cuvântul aleatoriu:
MICȘUNEÁ, micșunele, s.f. Plantă erbacee din familia cruciferelor, cu flori parfumate, galbene-aurii, cultivată ca plantă ornamentală (Cheiranthus cheiri). ◊ Expresie: Când va face plopul mere și răchita micșunele = niciodată. ♦ (Pop.) Micsandră. [Var.: micșunícă s. f.] – Cf. tc. menekșe.

Sau...
MICSÁNDRĂ, micsandre, s.f. Numele a două plante erbacee din familia cruciferelor, cu tulpina simplă sau ramificată, cu frunzele acoperite cu peri cenușii, cu flori albe, roșii, albastre sau violete, plăcut mirositoare; micșunea, vioară-roșie (Matthiola incana și annua). ◊ Compus: micsandră-sălbatică (sau micsandră-de-munte) = plantă erbacee cu flori mari, galbene, plăcut mirositoare (Erysimum officinalis). – Et. nec. 

Sursa: DEX '09 (2009)

Cuvântul zilei:

ANOFÉL, anofeli, adj. (În sintagma) Țânțar anofel = gen de țânțari caracterizați prin poziția lor oblică în timpul repausului și ale căror femele înțeapă oamenii și animalele; unele specii propagă malaria (Anopheles maculipennis). – Din fr. anophèle. Sursa: DEX '09 (2009). Cheia alegerii: Ziua mondială a țânțarilor.

Nota mea (după ce m-am amuzat destul): Iată și un alt sens al cuvântului:

ȚÂNȚAR, țânțari, s.m. (La pl.) Nume dat populației aromâne din Macedonia de populația slavă localnică; (și la sg.) persoană care face parte din această populație. Etimologie necunoscută.

GLUME:

Profesoara de istorie întreabă:
- Bulă, ce s-a întâmplat în anul 1558?

- S-a născut Mihai Viteazul.

- Foarte bine. Dar în 1561?

- A împlinit trei ani?

@

Polițistul de la Circulație:
- Camionul dumneavoastră este supraîncărcat. Sunt nevoit să vă iau permisul de conducere. 

Șoferul:

- Cum așa?! Păi, permisul cântărește sub 50 de grame!

@

- Cu ce te ocupi?

- Sunt fotomodel pentru o sală de fitness.

- Dar tu ești gras!

- Eu sunt model pentru „ÎNAINTE”, pentru „DUPĂ” e altcineva...

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...