vineri, 21 aprilie 2023

Gânduri care așteaptă un bias de confirmare...

  

MOTTO: „Nedumerirea este începutul cunoașterii.” (Kahlil Gibran)     

     Prima mea nedumerire despre care voi face vorbire astăzi m-a „lovit” zilele trecute când, „butonând” plictisită telecomanda, aud frântura asta de propoziție: „ei așteptau biasul de confirmare”. Hai, mă lăsați?! Ce-i asta?! Și aflu azi următoarele (nu am avut răbdare să citesc articolul decât, cum se spune, „pe sărite”, până m-am lămurit):

Acesta este biasul de confirmare. Suntem înclinați să căutăm și să găsim dovezi care confirmă credințele sau teoriile noastre despre lume. Suntem, în mod spontan, atenți la ceea ce se potrivește cu credințele noastre și nu la ceea ce pare a le pune sub semnul întrebării. (...) A funcționa sub vraja biasului de confirmare înseamnă a vedea ceea ce ai nevoie să vezi pentru a te asigura că ideile tale despre realitate sunt corecte. Înseamnă a fi atent doar la dovezile care îți sprijină credințele și a ignora contra-dovezile.” (Sursa: https://www.scoala-de-psihologie.ro/biasul-de-confirmare/)

Bias s.n. Tendință de îndepărtare de valoarea medie. • (Psih.) Orice deformare a anchetelor. • /<engl. bias „oblic, înclinat”. Sursa: DEXI (2007).

🙆

Cuvântul aleatoriu: KIRIBATIÁN, -Ă, kiribatieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația statului Kiribati sau este originară de acolo. 2. Adj. care aparține statului Kiribati sau kiribatienilor (1), referitor la Kiribati ori la kiribatieni. – Kiribati (n. pr.) + suf. -ian. Sursa: DEX '09 (2009).

NOTĂ: Aici am jubilat un pic, pentru că am scris anul trecut (sau acum doi ani, nu mai știu) despre Kiribati, o mică țară insulară din Oceania. 

     Și aici intervine cea de-a doua nedumerire a mea: am văzut în presă că SUA vrea să deschidă ambasadă în Vanuatu. Titlul explica DE CE (ca „să-și sporească prezența diplomatică în Pacific pentru a contracara influența tot mai mare pe care o are China”), dar habar n-aveam unde-i Vanuatu. Ei bine, e pe lângă Kiribati...

Republica Vanuatu este o țară insulară situată în Oceania. Arhipelagul se află la 1.750 km distanță de Australia. Wikipedia

Capitală: Port Vila

Continent: Oceania

Populație: 319.137 (2021) Banca Mondială

Produs intern brut: 956,3 milioane USD (2021) Banca Mondială

PIB pe cap de locuitor: 2.996,62 USD (2021) Banca Mondială

Limbi oficiale: Bislama, Franceză, Engleză

🙆

Cuvântul zilei: SABÍN, -Ă, sabini, -e, s. m. și f., adj. 1. S.m. și f. Persoană care făcea parte din populația italică stabilită în centrul Italiei antice sau era originară de acolo. 2. Adj. Care aparține sabinilor, privitor la sabini. – Din lat. Sabini, fr. Sabins. Cheia alegerii: Potrivit legendei, Roma a fost fondată în 753 î.Hr.

       A treia nelămurire (și ultima pe ziua de azi, pentru că încep să mă simt cam „prostuță”) este despre o „chestie” care a ajuns și pe la noi, dar pe care japonezii o mănâncă demult:
Konjac este o legumă rădăcinoasă ce crește în unele părți ale Asiei. Tuberculul de konjac este bogat în glucomannan - o polizaharidă solubilă în apă, care este considerată o fibră alimentară. Oamenii folosesc konjac ca medicament tradițional și ca ingredient pentru a face tăieței și diverse gustări.

Făină de konjac: Producătorii o obțin prin măcinarea bulbilor de konjac uscați. Din această făină se pot face tăiețeii konjac.

Jeleu de konjac: După o prelucrare ulterioară, făina konjac poate forma un jeleu sau o gumă. Aceasta poate servi ca alternativă la gelatină, pe care oamenii o pot folosi ca agent de îngroșare pentru diverse alimente.

Fibre solubile de konjac: Purificarea jeleului de konjac îl transformă în continuare într-o fibră solubilă ce servește drept supliment alimentar”

(Sursa:https://temananc.ro/articole/paste-konjac-22734.html)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...