MOTTO: „Nedumerirea este începutul cunoașterii.” (Kahlil Gibran)
Prima mea nedumerire despre care voi face vorbire astăzi m-a „lovit” zilele trecute când, „butonând” plictisită telecomanda, aud frântura asta de propoziție: „ei așteptau biasul de confirmare”. Hai, mă lăsați?! Ce-i asta?! Și aflu azi următoarele (nu am avut răbdare să citesc articolul decât, cum se spune, „pe sărite”, până m-am lămurit):
„Acesta este biasul de confirmare. Suntem înclinați să căutăm și să găsim dovezi care confirmă credințele sau teoriile noastre despre lume. Suntem, în mod spontan, atenți la ceea ce se potrivește cu credințele noastre și nu la ceea ce pare a le pune sub semnul întrebării. (...) A funcționa sub vraja biasului de confirmare înseamnă a vedea ceea ce ai nevoie să vezi pentru a te asigura că ideile tale despre realitate sunt corecte. Înseamnă a fi atent doar la dovezile care îți sprijină credințele și a ignora contra-dovezile.” (Sursa: https://www.scoala-de-psihologie.ro/biasul-de-confirmare/)
&
Bias s.n. Tendință de îndepărtare de valoarea medie. • (Psih.) Orice deformare a anchetelor. • /<engl. bias „oblic, înclinat”. Sursa: DEXI (2007).
🙆
Cuvântul aleatoriu: KIRIBATIÁN, -Ă, kiribatieni, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația statului Kiribati sau este originară de acolo. 2. Adj. care aparține statului Kiribati sau kiribatienilor (1), referitor la Kiribati ori la kiribatieni. – Kiribati (n. pr.) + suf. -ian. Sursa: DEX '09 (2009).
NOTĂ: Aici am jubilat un pic, pentru că am scris anul trecut (sau acum doi ani, nu mai știu) despre Kiribati, o mică țară insulară din Oceania.
Și aici intervine cea de-a doua nedumerire a mea: am văzut în presă că SUA vrea să deschidă ambasadă în Vanuatu. Titlul explica DE CE (ca „să-și sporească prezența diplomatică în Pacific pentru a contracara influența tot mai mare pe care o are China”), dar habar n-aveam unde-i Vanuatu. Ei bine, e pe lângă Kiribati...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu