miercuri, 31 iulie 2024

Gânduri de anul trecut

MOTTO: „Rugăciunea este expresia unui suflet religios, care recunoaște o putere supranaturală ce-i asigură eliberarea din înlănțuirea limitelor personale și cosmice.” (Petre Țuțea în: „Putere, Religie, Rugăciune, Spirit, Suflet”)


   „După ce am făcut un hei-rup/ hei, rup/ heirup (acum, depinde ce formă veți alege domniile voastre, căci eu le-am găsit prin dicționare pe toate trei) la căratul și așezatul lemnelor în magazie, astăzi m-a plouat ciuciulete până am reușit să acopăr cu o prelată lemnele uscate, rămase afară. De fapt, recunosc că a mai fost și „heirupul” de sâmbătă, apoi pauză, iar astăzi episodul doi de „heirupism”. Am venit să scriu aici câteva vorbe (și de-ale mele, dar mai mult din dexonline.ro), însă văd că-s sunt prea ostenită, iar gândurile mele, arătând ca niște curci plouate, nu prea îmi sunt de ajutor.”
(http://avramlavinia.blogspot.com/2023/07/ganduri-facute-ciuciulete.html)


   P. S. Mda, asta scriam eu anul trecut, în iulie. Nimic nou sub soare, doar că acum am fost mai „vrednică” și mi-am adus lemnele mai devreme. Și anul ăsta nu prea a plouat, adică n-a plouat deloc, deci fără „ciuciulete”. Da, nimic nou, dar mulțumesc lui Dumnezeu pentru această „monotonie” și mă rog să pot continua așa. M-am uitat un pic peste scrierile mele de pe blog și am observat că cele mai puține postări (120) au fost în 2023. A fost un an nu foarte bun (ca să nu zic prost) pentru mine, din toate punctele de vedere. În schimb, în 2020, un an ciudat, tragic și dezastruos pentru toată lumea (deci, și pentru subsemnata), am avut 214 postări. Scrieri ce-au fost la fel de insipide și neinspirate ca în toți ceilalți ani, dar mai muuulte! Anul Coronavirusului, deh! Mă opresc aici, căci chiar nu-mi mai amintesc ideea de la care am pornit în scrierea de azi. Mii de scuze!

duminică, 28 iulie 2024

Multe gânduri care înoată printre dileme

Douăsprezece voci urlau furioase şi toate erau la fel. Ce se petrecuse cu feţele porcilor nu mai era de-acum o dilemă. Fiinţele de afară priviră de la porc la om şi de la om la porc şi din nou de la porc la om: deja era imposibil să mai spui care era care.” (George Orwell, „Ferma animalelor”)


💭💁😺

DILEMĂ, dileme, s.f. Raționament cu două soluții, dintre care trebuie aleasă una, deși ambele duc la aceeași concluzie. ♦ Alternativă care pune în dificultate. Din fr. dilemme, lat. dilemma. Sursa: DEX '09 (2009).

💁

FALSĂ DILEMĂ - „Un exemplu simplu de falsă dilemă este: "Ești cu noi sau împotriva noastră. Ai refuzat să te alături cauzei noastre, mai mult ca sigur că tu acționezi împotriva noastră" Este o falsă dilemă deoarece neagă posibilitatea existenței cuiva care nu este interesat sau nu este cunoscător al cauzei respective.” (Wikipedia)

😺

Un tip își întreabă amicul:

- Nu te-am văzut de mult. Unde ai fost?

- Am fost cu soția pe la locurile sfinte și ne-am rugat.

- Și, ți-au ajutat rugăciunile?

- Nu, tot cu ea am rămas!

😺

– Griguță, am înțeles că ți-a luat casa foc, vă pot ajuta cu ceva? Tu și Marcela sunteți bine?

– Am scăpat nevătămați, dar nu sunt bine deloc pentru că Marcela s-a dus.

– Sincere condoleanțe!

– Nu a murit, măi, nebunule. Am zis că „s-a dus” pentru că a fugit cu un pompier. Sigur ea a dat foc la casă, căci e a treia oară când ia foc.

😺

- Fiule, ai fost adoptat, zice tatăl. 

- Ceee?! Vreau să îmi cunosc părinții biologici. 

- Păi, noi suntem părinții biologici. Acum fă-ți bagajele, noii părinți vin să te ia în zece minute.

💭💁😺

P. S. Zău așa, chiar am vrut să scriu despre dilemele mele, dar cred că nu interesează pe nimeni, am vrut să scriu despre dileme, în general, dar erau mult prea multe și cu explicații așa de savante, încât neuronul meu a început să plângă. Așa că, în acest moment, eu nu am niciun fel de dilemă, nici adevărată, nici falsă. M-am hotărât: pun punct aici.

vineri, 26 iulie 2024

Visuri, vise, gânduri...

Am găsit emoticoanele astea foarte simpatice (care răspund la întrebarea „Cum te simți astăzi”) pentru a le folosi ca ilustrare a scrierii mele. Pe moment, m-au distrat la culme, dar pe urmă mi-am dat seama că niciunul dintre ele nu se apropie măcar de ceea ce eu numesc „starea zilei”. De obicei, aceasta oscilează între „supărat”, „gânditor”, „somnoros” „mirat”, „trist” și „distrat” (nu înțeleg de ce nu se pune la „legendă” și varianta feminină). Sau, mai precis, este o combinație între ele. Azi, starea asta a mea s-ar putea numi „Nicicum”. Deci, nu prea am ce scrie. Sunt dezamăgită, căci voiam să scriu despre cuvântul zilei, „esperanto”, însă am mai scris, mai demult. Sunt dezamăgită pentru că, după căteva sărbători și câteva ploi bune, atunci când o să trebuiască să ies din atmosfera de concediu (pe care, acasă fiind, mi-am imaginat-o și apoi am încercat să „intru” în ea), îmi va fi cam greu, căci sunt multe de făcut și eu sunt „setată” pe citit, văzut filme, odihnă, plimbări prin natură. Sunt dezamăgită că nu prea mai găsesc glume noi și nici „chestii” interesante, mă rog, sunt dezamăgită de multe „chestii” (inclusiv de mine însămi), dar o să-mi treacă. Deci, referindu-mă la titlu, azi nu visuri, nu vise și, din păcate, nu gânduri. În continuare, câteva glume și, la post scriptum, un citat...

👇😆

- Domnule doctor, mă doare capul când mă dau jos din pat!
- Încercați să coborâți prima dată picioarele!

😆

O doamnă merge la cumpărături. Vede o rochie care-i place și întreabă:
- Cât costă această rochie?
- 2.000 lei, spuse vânzătoarea.
- La naiba! Dar aceasta?
- „La naiba” și jumătate…

😆

Un bărbat şi o femeie, care nu se cunoşteau, împărţeau acelaşi compartiment într-un vagon de dormit. După ce au trecut peste momentul iniţial de stânjeneală, s-au întins să doarmă, el pe patul de deasupra, ea pe cel inferior. În mijlocul nopţii, bărbatul se înclină în lateralul patului, o trezeşte pe femeie şi-i spune:
- Îmi cer scuze că vă deranjez, însă îmi e foarte frig. Aţi putea să-mi daţi, vă rog, încă o pătură?
Femeie se înclină şi ea în lateralul patului şi, uitându-se în sus spre el, îi face cu ochiul şi îi spune:
- Am o idee mai bună, ce-aţi zice dacă, numai pentru noaptea asta, ne-am considera căsătoriţi? 
Bărbatul, încântat, e de acord, după care femeia îi spune: 
- Ia-ţi singur o pătură, trântor ce eşti! 
P. S.

👇💓

În viață, mai devreme sau mai târziu, toți descoperim că fericirea perfectă nu există dar sunt câțiva care stau și cântăresc și opusul: nici nefericirea totală nu există.” (Primo Levi)

👇

Primo Levi (1919-1987) a fost un scriitor și chimist italian. El a fost martor al ororilor naziste și supraviețuitor al Holocaustului. În opera sa autobiografică „Mai este oare acesta un om?” și-a descris experiențele din lagărul de la Auschwitz. (Wikipedia)

👇

ATENȚIE! Atât unele dintre glume, cât și citatele (și nu mă refer numai la cele din scrierea de azi) se repetă și am să spun aici dezamăgirea ce nu-i trecută în „listă”: mi-e necaz pe mine pentru că uit, sau pentru că nu găsesc nimic mai nou și mai interesant, dar nu prea am ce face, nu?

marți, 23 iulie 2024

Numai câteva gânduri azi (cam trei)...

MOTTO: „Dacă cerţi fără măsură, faci mai mult rău decât bine. Dacă glumeşti fără măsură, mai mult întristezi decât bucuri. Aşadar, în orice situaţie, trebuie să avem măsură şi să ne ferim de exagerări.”  (Sfântul Ioan Gură de Aur)


După ce am trecut pe pagina mea de Facebook cuvântul zilei, al lunii și expresia vizuală din Dexonline, am venit la blog să fac câteva scurte comentarii despre ele. Buuun. Am mai învățat un cuvânt nou. E nou, logic, pentru că e un neologism. E și mai nou pentru mine, din cauză că nu-mi mai aminteam nimic de piesa lui Gogol, cu atât mai mult de numele personajelor. Am citit, precum elevii leneși, rezumatul pe care mi l-a „împrumutat” Google. Și nu, nu vi-l spun. Cheia alegerii cuvântului (adică, motivul pentru care cei de la Dexonline l-au pus acolo) mi s-a părut interesantă. Așadar, am mai aflat ceva despre ziariști și premii. De asemenea, „expresia vizuală”, luată din deonline.ro (ilustrată de Ana-Maria Gălețeanu) e simpatică, dar nu prea se potrivește cu STAREA mea de acum. Măcar că e vorba de apă și pești. Dar nu contează... 

👇

HLESTACOVISM s.n. Lăudăroșenie ușuratică și mincinoasă. [< de la numele unui personaj din comedia lui Gogol, „Revizorul” - Hlestakov + -ism]. Sursa: DN (1986). Cheia alegerii: În anul 1954 s-a născut Janet Cooke, fostă jurnalistă americană, singura persoană care a trebuit să returneze prestigiosul Pulitzer. Ea a câștigat prestigiosul premiu jurnalistic după ce a publicat în Washington Post un articol despre un copil de 8 ani dependent de heroină. Ulterior a recunoscut că a inventat întreaga poveste.

👇

Premiile „Pulitzer” sunt premii acordate pentru realizările din jurnalism, literatură și compoziție muzicală din Statele Unite. Prima decernare: 1917. 

👇

Dacă vreți mai multe amănunte, mergeți aici:                                 https://ro.wikipedia.org/wiki/Premiul_Pulitzer

👇

A se simți ca peștele în apă” (expresie) - a trăi bine, a se simți bine, a fi în elementul său. Sursa: Argou (2007). 

😃

O blondă, răvășită și extenuată, se prezintă la medic.

– Dom' doctor, se plânge ea, pe lângă blocul meu sunt mulți câini care latră toată noaptea …

– Nicio problemă, zice doctorul, nu sunteți primul caz, luați aici somniferele ăstea, or să vă ajute enorm.

Peste două săptămâni, blonda se întoarce distrusă total. Doctorul, perplex:

– Nu înțeleg, mă așteptam să vă văd proaspătă și odihnită …

– Odihnită?! După ce alerg toată noaptea după câini?! Și, când prind câte unul, nici de-al naibii nu vrea să-nghită pastila!

sâmbătă, 20 iulie 2024

Gânduri care se roagă să vină ploaia

De fiecare dată când plouă, pământul numără fiecare picătură pentru a ști exact de câte ori să-i mulțumească lui Dumnezeu.” (Mehmet Murat Ildan)


Eu nu prea pot susține că-mi plac ploile, mai ales cele de toamnă, reci, monotone și nesfârșite, dar acum chiar mi-e dor de niște apă care să se reverse peste pământul ars de soare. Grădina mea arată tare jalnic și, din cauza temperaturilor exagerat de mari, nu pot face mare lucru pentru ea, muncesc doar dimineața devreme și seara târziu dar, trebuie să recunosc, cam degeaba. Deci, să vină ploile! Din păcate, până acum, cu toate înnorările amenințătoare, cu toate tunetele și fulgerele, nu am avut în ultima vreme mai deloc ploi pe aici, prin Domneștii de Muscel. Așteptăm, în continuare. Poate că Sfântul Ilie...

Iată ce anunță  meteorologii:

CANICULĂ URMATĂ DE VIJELII ȘI GRINDINĂ⚡ 17 – 21 IULIE‼️⚡⛈️⚡‼️⚠️⛈️Din orele amiezii, începând din nord-vest, gradul de instabilitate atmosfericã va fi în creştere şi vor fi înnorãri temporar accentuate, averse ce vor avea caracter torenţial, descãrcãri electrice şi intensificãri de scurtã duratã ale vântului pe arii extinse la munte, în nord, centru, nord-est, cu extindere spre regiunile sud-estice.⚠️🌧️Cantitãţile de apã vor fi mai însemnate, vor fi vijelii şi condiţii de grindinã”, informează Meteoplus.” (Sursa: cancan.ro)

P. S. Când l-am întrebat pe Google dacă vin ploile, bineînțeles că mi-a arătat imediat zeci de imagini cu ediții ale cărții „Vin ploile” de Louis Bromfield, așa că a trebuit să fiu mai specifică și să mă interesez de ploile din a doua jumătate a lunii iulie 2024. Nimic fain nu ne așteaptă, acum suntem amenințați cu furtuni, grindină, descărcări electrice, după cum se vede și în imagine. Deh, asta e!


miercuri, 17 iulie 2024

O cireadă de bizoni prin gândurile mele

MOTTO: „Nu poți învăța nimic pe nimeni, poți doar să-l ajuți să se descopere.” (Galileo Galilei)


De vreo câteva zile (nu mai știu câte, cu zăpușeala asta am cam pierdut șirul zilelor și, mai tragic, al gândurilor mele) a apărut în dexonline.ro desenul de mai sus, ce aparține Anei-Maria Gălețeanu și care ilustrează foarte inspirat sintagma „bizon mioritic”. Nu-mi spun încă părerea despre această sintagmă pe care am folosit-o și eu din când în când, încerc să mi-o explic mai bine, deci am căutat texte care arată cum o „văd” alții, atât la modul propriu, cât și figurat. Mai întâi, să luăm cele două cuvinte care o formează:

👇

BIZON, bizoni, s.m. 1. Animal rumegător sălbatic din familia bovinelor, cu fruntea mare, bombată, cu coarne scurte, cu umerii mai ridicați decât crupa, cu o coamă deasă, care trăiește astăzi în rezervații naturale în SUA și Canada (Bison bison). 2. Pielea tăbăcită a acestui animal; piele de vițel tăbăcită care imită pielea bizonului. Din fr., lat. bison. Sursa: DEX '09 (2009).

👇

MIORITIC, -Ă, mioritici, mioritice, adj. 1. (Despre personaje, peisaje) Din balada populară „Miorița”. Prin analogie - Care amintește de „Miorița”. 2. (În sintagma) Spațiu mioritic = spațiu geografic românesc al cărui relief ondulat cu munți și văi este prielnic păstoritului; univers spiritual specific românesc a cărui matrice o reprezintă spațiul geografic românesc (în concepția lui Lucian Blaga). [Pr.: mi-o-ri-tic] – Miorița (n. pr.) + suf. -ic. Sursa: DEX '09 (2009).

Expresia zilei: Bizon mioritic (publicistic, ironic) - Omul de pe stradă, cetățeanul de rând/ obișnuit. Sursa: Argou (2007).

👆 Buuun, dacă unim cele două cuvinte, apare un fel de „struțo-cămilă”, bizonul trăind în America de Nord, iar în „spațiul mioritic” ar trebui să ne mulțumim cu ce avem și, slavă lui Dumnezeu, pământul ăsta al nostru are (sau, mai bine zis, a avut) multe bogății: floră, faună, zăcăminte etc. Sensul ironic al expresiei este evident, dar eu îi găsesc și o notă accentuat depreciativă. Dau mai jos câte un exemplu (prin două texte) despre bizoni adevărați și despre bizoni mioritici și apoi mă duc să dau cu apă rece pe față și o să încerc să-mi trezesc și să-mi liniștesc gândurile, leșinate de cald și speriate de o cireadă mare de bizoni imaginari, fugăriți de niște indieni cherokee tot imaginari...

👇

Cea mai mare fermă de bizoni cu abator autorizat din Europa se află în Bihor. 800 de animale sunt crescute pe câmpurile din Salonta de un investitor austriac. Acesta exportă carnea în toată lumea, însă are comenzi şi din ţară.”

Sursa: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/ 

👆 Păi, da, austriecii ne lasă fără păduri, dar ne aduc bizoni. Bani să iasă, nu? În Europa sunt, în total, 5.000 de bizoni. 

👇

Ţăranul de Mall. Mallus Homo Retardus. Îl recunoşti uşor după maneaua care îl anunţă că este apelat pe telefonul mobil, după lanţul gros ce îi cuprinde grumazul, după gelul din cap şi perciunii îngustaţi până la ridicol sau după tricoul fake, cumpărat din En Gros, pe care este scris greşit numele unui brand celebru. Rudă foarte apropiată cu Bădăranul de Cinematograf, Ţăranul de Mall îşi părăseşte adăpostul îndeosebi seara, mai ales sâmbăta şi duminica, cu întreaga familie, pentru a se recrea, unde altundeva decât la mall. Mascul-Alfa de felul lui, vorbeşte tare, gesticulează mult, cele două beri băute acasă fiind mai mult decât suficiente pentru a se face remarcat.” (Autori diverși, „Atlas de mitocănie urbană” (radio Guerrilla) Editura ART, 2007). Sursa citatului:https://atelier.liternet.ro/articol/7836/Autori-diversi/Atlas-de-mitocanie-urbana.html/ 

👆 Nu am terminat încă tot de citit, abia acum am descoperit textele astea absolut „criminale”, cred că o să-mi ia câteva zile bune, dar vă recomand cu căldură (ah, nu cuvântul ăsta trebuia să-l folosesc, căci deja am început să transpir) atât cartea, cât și site-ul https://atelier.liternet.ro. Ne revedem când o fi mai răcoare. Măcar în gânduri...


vineri, 12 iulie 2024

Niște gânduri despre niște găselnițe

Lumea este plină de cactuși, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne așezăm pe ei.” (Will Foley)


Astăzi, din cauza unor chestii foarte faine (unele chiar pline de haz), pe care le-am găsit mai mult sau mai puțin întâmplător (și, de aceea, le-am numit găselnițe), pot zice că dispoziția mea (cu moralul și gândurile aferente) este destul de bună. Nu mă mai plâng de nimic, ba chiar zâmbesc, și încerc să privesc înainte cu optimism. Cu unul real, nu „aranjat” de mine să pară așa. Nu mai scriu nimic altceva pentru că mi-e teamă să nu dispară STAREA asta mișto. 

👍 Găselnițele mele: poza, citatul de la început și... bancurile.

GĂSELNIȚĂ, găselnițe, s.f. (Fam.) Situație de efect găsită și exploatată de cineva (într-o operă literară, de critică etc.). – Găsi + suf. -elniță.

👍 Mă rog, cuvântul mai însemnă și...

GĂSELNIȚĂ, găselnițe, s.f. Fluture mic, de culoare roșie-cenușie cu cercuri albe, ale cărui larve rod fagurii de miere; molia-stupilor (Galleria melonella). – Din bg. găsenica „omidă” (după derivatele în -elniță).

😃

De ce unii bărbați preferă un câine în loc de o nevastă?

1. Cu cât întârzii mai mult să ajungi acasă, cu atât este mai bucuros câinele că te vede.

2. Câinele nu se supără dacă, din greșeală, strigi numele altui câine.

3. Părinții câinelui nu vin niciodată în vizită.

4. Câinelui îi place vânătoarea și pescuitul.

5. În cazul în care câinele tău fuge, nu-ți ia jumătate din bunuri.

😃

Un tip merge la o primă întâlnire cu o tipă cunoscută pe un site de matrimoniale, dar pe care nu o văzuse niciodată. Pentrul cazul în care nu i-ar fi plăcut de femeie, el a aranjat cu un prieten să-l sune după vreo 30 de minute, ca să-și asigure o scuză pentru o situație de urgență. Se întâlnesc cei doi la o cafenea, comandă câte o cafea, începe o discuție, dar este clar că nu-i place femeia. Așa cum a fost înțelegerea, bărbatul este sunat de prieten. Își cere scuze că trebuie să iasă afară pentru a vorbi la telefon. Când se întoarce, tipul afișează o față tristă și îngrijorată:

- Îmi pare foarte rău, dar trebuie să plec. Bunicul meu tocmai a murit.

- Slavă Domnului, zice femeia. Dacă nu murea al tău, sigur ar fi murit al meu!

marți, 9 iulie 2024

ASTĂZI, GÂNDURI CLAIE PESTE GRĂMADĂ

În loc de MOTTO: ণ 👊 💭 

Stările mele de azi: 😕😒😞

Notă explicativă

Buuuun, iată că, în clipa asta, din toată munculița mea de vreo oră și jumătate (idei noi, documentare pe Internet, dar și din cărți, căutare citate și fotografii), nu a rămas decât titlul. Dimineață (foaaaarte de dimineață), am trecut cuvintele din Dexonline pe „peretele” meu de Facebook și apoi am venit rapid la blog cu gândul de a scrie despre o expresie „restantă”de zilele trecute („ca musca la arat”), despre studiul telomerilor (un fel de reiterare „medicală” a basmului „Tinerețe fără bătrânețe”), despre faptul că am devenit prea dodoloață și că vreau să fac o drastică cură de slăbire, în fine, despre multe alte clăi și grămezi de gânduri. Am găsit niște motto-uri foarte faine, dar la poze m-am împotmolit, nu am reușit să descarc niciuna. Și țineam neapărat ca unele dintre ele să apară la postarea asta. Destul de enervată, cred că am apăsat din greșeală „delete” și am rămas, cum am spus, doar cu titlul. Deh! Așa că, în loc de motto, am pus niște semne pe care le „decodific” așa: semnul din sanscrită înseamnă că eram caaalmmmmă înainte de a șterge tot ce am scris, semnul următor arată că începeam să mă enervez, apoi să am oarece gânduri/imprecații destul de dure, supărată fiind pe mine însămi, pe laptop și pe blogspot.com. „Stările mele” nu mai trebuie decodate, căci emoticoanele sunt destul de elocvente. În plus de toate astea, am o stare de „răceală-în-plină-vară” (nu-i zic viroză căci „se sparie gândul”), cu strănuturi, dureri de cap, curs nas, tuse seacă. Și asta m-a împiedicat să-mi execut grădinăreala de dimineață, căci pe urmă e așa de cald, încât nu mai îndrăznesc să ies din casă. Poate mâine voi fi în stare să „recuperez”. Bine, acum plec să caut niște glume... 

😊

- Soția mea dorea ca pe copilul nostru să-l cheme Ion, iar eu voiam să-i spunem Vasile. Pe chestia asta ne-am certat nouă luni de zile.

- Și, la ce soluție ați ajuns?

- N-am avut încotro și i-am spus Maria!

😊


Doi bărbați discută la o partidă de pescuit:

- Ce-i cu tine, măi omule, de ce ești așa cătrănit?

- Am probleme cu soacra...

- Toți au probleme cu soacrele.

- Da, dar nu toți le lasă însărcinate!

😊

Nutriționistul:

- Consumați mai multă scorțișoară, vă ajută la slăbit!

Eu, la patiserie:

- Șase gogoși cu scorțișoară, vă rog!                 

joi, 4 iulie 2024

Gânduri de acum un deceniu


MOTTO: „Timpul este doar o iluzie produsă de succesiunea noastră de stări de conștiință.” (H. G. Wells)


Au trecut, de fapt, vreo cincisprezece ani de când am purces a scrie pe acest blog al meu, dar gândurile astea sunt scrise de mine acum zece ani. Și cred că nu ar fi sunat la fel de bine titlul „Gânduri de acum cincisprezece ani”. Cu această ocazie, m-am uitat azi la câteva din postările de început și iarăși am avut senzația aia ciudată că unele dintre ele parcă nu-s scrise de mine. Mă rog, să lăsăm asta, iată ce scriam în vara lui 2014, sub titlul „Gânduri despre strămoși”:

👇

Vă mărturisesc, domniile voastre, că nu prea m-a pasionat cunoașterea trecutului îndepărtat al familiei mele. Mă opream mereu undeva, pe la bunici. Dar am descoperit, de curând, că genealogia e un teren fascinant. Pe linie paternă, rădăcinile neamului meu sunt din Ardeal, de unde un strămoș, preotul Zaheu (sin Bucur), a venit în Domnești, împreună cu mulţi enoriaşi ai săi, refugiați din calea samavolniciilor Imperiului Austro-Ungar și a slujit la biserica veche din sat. Preotul Pavel, sin (adică fiul lui) Zaheu i-a urmat, iar feciorul acestuia, preotul Ion (Duhovnicul sau Popa Niţă), a fost o figură pregnantă şi emblematică a Domneştiului de Muscel de pe la o mie opt sute şi ceva. Iată un text, de o frumuseţe aparte, prin care enoriașii domneşteni îl cereau ca duhovnic pe străbunicul meu:
(...) avem lipsă de duhovnic, din care cauză, până să alergăm la alte sate după duhovnic, am rămas nespovediţi de la Posturile Mari, precum cere buna cuviinţă şi, ca să nu mai fim şi de acum înainte sub această sarcină, cu dare de seamă înaintea Atotputernicului Dumnezeu, vă rugăm plecaţi să binevoiţi a raporta Sfintei Mitropolii păsul despre care am vorbit mai sus. Şi să binevoiască a ne hirotoni duhovnic pe sfinţia sa, părintele nostru Ion, sin preot Pavel, care îşi are vârsta şi calităţile cerute de a ocupa acest post şi, de se va putea, cât mai neîntârziat, căci se apropie Sfânta Înviere şi am vrea să ne dăm la sfinţia sa tot talantul şi a ne împărtăşi de cele sfinte, spre a nu rămâne ca dobitoacele”.

👇

P. S. Da, poate că n-ar trebui acum să scriu glume, dar nu mă pot abține...

👇

O femeie vrea să divorțeze de soţul ei. La tribunal, judecătorul o întreabă:
– Care este motivul divorţului?
– Acum ceva timp i-am făcut soţului meu cadou o brăţară şi ieri am văzut-o la mâna lui dreaptă.
Judecătorul zâmbeşte şi spune:
– Dragă doamnă, acesta nu este un motiv de divorț.
Femeia, supărată, îi replică:
– Serios?! Mâna lui dreaptă este secretara de la birou!

👇

La final, o veste foarte bună pentru noi, românii („pensionari”, aș adăuga eu, pentru mărirea efectului comic): De la 15 septembrie se ieftinesc yachturile!

👇

Un tip intră într-un magazin de lenjerie intimă și-i spune vânzătoarei:
- Fiți amabilă, aș vrea să-i fac iubitei mele cadou o pereche de chiloți sexi.
- Sigur. Ce vârstă are, ca să vedem ce model și mărime i s-ar potrivi...
- Este în clasa a XII-a.
- Mai exact?
- A XII-a D.

marți, 2 iulie 2024

Doar azi, câteva OZN-uri printre gândurile mele

Dacă extratereştrii ne vor vizita vreodată, cred că rezultatul va fi la fel ca şi atunci când a debarcat Cristofor Columb pentru prima dată în America, vizită care nu s-a dovedit foarte benefică pentru băştinaşi.” (Stephen Hawking)

👇

Azi este ziua mondială a OZN-urilor! Ufologii sărbătoresc deja de mai bine de 75 de ani aniversarea evenimentelor care s-au petrecut la Roswell în noaptea dintre 2 și 3 iulie în 1947, când un obiect zburător neidentificat s-ar fi prăbușit în apropierea localității Roswell, New Mexico.
Teoriile conspiraționiste susțin că organizațiile guvernamentale americane au mușamalizat evenimentul și au ascuns toate dovezile. Incidentul Roswell rămâne unul dintre cele mai misterioase și mai controversate fenomene de pe planetă.
Pregătiți-vă pentru o vară din altă lume cu seria de programe „Sezonul Extratereștrilor”, miercurea și joia, de la ora 21:00, la HISTORY Channel.”
(„History” este un canal TV internațional prin satelit și cablu, deținut de A&E Networks, care transmite programe istorice fictive și documentare istorice. Sursa: Wikipedia).

👇

Expresia zilei și poza aferentă (aparținând Anei-Maria Gălețeanu), din Dexonline: „Să se audă musca!

👇

MUSCĂ, muște, s.f. I. 1. Denumire dată mai multor genuri de insecte cu aparatul bucal adaptat pentru supt și înțepat, dintre care cea mai cunoscută (Musca domestica) trăiește pe lângă casa omului; p. gener. (pop.) nume dat oricărei insecte mici, zburătoare, căreia nu i se cunoaște numele. ◊ Expr. Să se audă musca! = să fie tăcere deplină, să fie liniște perfectă. Rău de muscă = a) (despre cai) nărăvaș; b) (despre oameni) care nu-și poate înfrâna simțurile; senzual. A cădea (sau a se băga) ca musca-n lapte = a sosi undeva într-un moment rău ales sau a interveni într-o discuție în mod nepotrivit. A fi (sau a se ști, a se simți) cu musca pe căciulă = a fi (sau a se ști, a se simți) vinovat. A se aduna (sau a se strânge, a veni) ca muștele (la miere) = a se aduna undeva în număr mare. A muri ca muștele = a muri în număr foarte mare. A se speria de toate muștele = a se speria de orice fleac, de toate nimicurile. ◊ Compuse: musca-țețe = insectă din Africa Ecuatorială, care transmite boala somnului (Glossina palpalis); muscă-columbacă = insectă de circa 5 mm lungime, care inoculează la vite și la oameni o substanță foarte toxică (Simulium columbaczensis); muscă-verde = insectă de culoare verde, cu reflexe metalice, care depune ouăle pe cadavre, pe alimente (mai ales pe carne) etc. (Lucilia caesar); muscă-cenușie-de-carne = insectă de culoare cenușie, care depune larvele pe alimente, pe carne etc. (Sarcophaga carnaria); muscă-de-cal = insectă de culoare brună-roșcată, parazită pe suprafața corpului unor animale (Hippobosca equina); musca-cireșelor = insectă de culoare neagră care depune ouă în cireșe în perioada coacerii (Rhagoletis cerasi); muscă-de-varză = insectă ale cărei larve atacă varza și alte plante din familia cruciferelor (Chortophila brassicae); muscă-mare (sau -albastră, -de-carne) sau musca-hoiturilor = specie de muscă mare, cu abdomenul albastru lucios, care își depune ouăle pe cadavre, pe alimente etc. (Calliphora vomitoria); muscă-bețivă = insectă foarte mică, care trăiește în roiuri și își depune ouăle în must (Drosophila funebris sau fenestrarum). ♦ Muscă artificială = imitație de insecte sau de larve, montată pe cârligul de pescuit și folosită ca momeală pentru pești. 2. (Înv. și pop.) Albină. II. Prin analogie 1. (La oameni) Smoc de păr lăsat să crească sub buza inferioară. ♦ Mustață foarte mică. 2. (Reg.) Cavitate înnegrită pe care o prezintă dinții calului, după care i se poate aprecia vârsta. 3. (Pop.) Vână neagră la rădăcina nasului (evidentă la unele persoane). 4. (La tir) Punct negru situat în mijlocul panoului de tragere; (la pl.) lovituri în centrul țintei. 5. (Reg.) Punct de broderie la cusăturile cu motive naționale. 6. (Sport) Categorie de greutate în care sunt încadrați sportivii între 49 și 51 kg la box, iar la lupte juniorii până la 48 kg și seniorii până la 52 kg. – Lat. musca.

👇

P. S. Mda, îmi pare rău, v-am plictisit îngrozitor, așa că las pe altădată „discuția” despre o altă expresie, și anume „Ca musca la arat”. Și nu, n-au apărut nici anul ăsta O.Z.N.-uri pe cerul Domneștiului...

Gânduri care se ceartă între ele

Motto: „ Cel mai rapid mod de a-ți dubla banii este să-i îndoi și să-i pui înapoi în buzunar. ” (Will Rogers)    M-am trezit astăzi foaaaart...